DNT sine topp 7-turer finner du over hele landet. Konseptet er enkelt, og er kort fortalt en passe lang dagstur som passerer syv lokale topper. I Nittedal har vi en tur som passerer flere av toppene i bygda med finest utsikt, og som arrangeres som felles tur hver sommer av DNT sitt lokale turlag i Nittedal. Det har slått meg at denne turen trolig også er et bra utgangspunkt for en lang løpetur! Her er en kort gjennomgang av Nittedal topp 7 som en joggetur fra nord til syd.
Hvilke topper?
Toppene man skal innom på veien er: Rundkollen 593 m, Fugleknattene 557 m, Bukollen 523 m, Varingskollen 546 m, Veslekollen 517 m, Røverkula 430 m og Brennberget 441 m. Da jeg la ut på turen ble jeg spurt om topptur var riktig begrep her nede i lavlandet, og det er jo et godt spørsmål. Toppene blekner i sammenligning med vestlandske fjell, men samtidig er høydeforskjellen fra disse toppene og ned til dalen relativt stor, og kan by på flott utsikt. Særlig Rundkollen, Bukollen, Varingskollen og Veslekollen gir langstrakt utsyn. Turen byr også på ca. 1300 høydemeter fordelt utover rundt 32 km. Ikke all verden sammenlignet med hva langt kortere turer kan by på i fjellet, men det sitter fortsatt godt i beina.
Rundkollen, Fugleknattene og Bukollen
Rundkollen
Den første etappen starter fra Telenor sin jordstasjon helt nord i Nittedal. Jeg startet klokka der bekken går under grusveien etter parkeringen ved inngangen til anlegget (zoom inn på Strava-kartet). Herfra følger du skiltet blåsti opp til Rundkollen. Her får du en del stigning, og er du riktig heldig får du hilse på et par kuer!

Fugleknattene
Etter å ha tatt en titt på utsikten (her ser du mye) og skrevet deg inn i turboka, snur du og løper noen meter nedover der du kom fra. Følg nå godt med etter en sti som går til venstre. Denne tar deg rett til neste topp: Fugleknattene. Jeg bommet selv på denne og vaset gjennom kratt og myr parallelt med stien i et par kilometer. Bruker du UT.no-appen med oversiktskart eller Skiforeningens iMarka-app ser du tydelig stien og toppen på kartet.
Bukollen
Etter Fugleknattene fortsetter du stien videre og sikter mot Bukollen. Her er det kun et kryss du skal passere, og det er skiltet og går sydover. Bukollen er kanskje den toppen med mest spektakulær utsikt på turen. Også her er det turbok, og du kan se godt utover Nordmarka og Nittedal.

Kryssing av dalen
Fortsett blåsti sydover på svaberg nedover til du kommer til en grusvei, og kryss denne for å fortsette blåsti mot Aas gård. Etter dette er det godt skiltet mot golfbanen på Aas. Når du kommer til golfbanen følger du naturstien som ligger langs elva og følger denne til du kommer ned til asfalten. Herfra er det nå skiltet med «Topp 7» helt til siste topp, og et stykke mot mål. Følg stien som går gjennom skogen fra gamle Hadelandsvei langs Nittelva og som kommer ut ved Riksveg 4. Denne er blåmerket, men høyt gress og en del vindfall gjør at du må lete litt i starten. Det er også gode muligheter for å bli god og vår på beina her!
Etter du kommer ut av skogen ved Hakadal ved RV 4 følger du skilting gjennom boligområdet til du kommer ut i bunnen av Varingskollen alpinanlegg. Må innrømme at jeg er litt usikker på om jeg valgte helt riktig vei gjennom boligområdet, da skiltingen uteblir en liten periode. Dette er imidlertid ikke stedet du går deg vill.
Lyst til å løpe med overnatting underveis? Les om fastpacking til DNT-hytter her
Etappe to: Varingskollen, Veslekollen, Røverkula og Brennberget
Varingskollen og Veslekollen
Varingskollen er kjent for de fleste som bor i Oslo-området og som er glad i bakker. Den markerte toppen byr på 330 høydemeter og er et yndet mål for motbakkeløpere, randonee-folk og turgåere. Randonee-mulighetene på vinteren begrenser seg til Kariløypa som ikke lenger prepareres, og det er nettopp her Topp 7-løypa går. Kariløypa følges rett opp til toppstua. Her kan du se utover store deler av Ullensaker, Nittedal og godt innover i Nordmarka.

Fra toppen av Varingskollen følger du blåmerket sti sydover og følger nevnte skilting. Når du kommer ned en bratt skrent og når en myr skal du østover til den noe mindre markerte Veslekollen. Denne toppen byr på mye av den samme utsikten som broren Varingskollen da de ligger noen få hundre meter fra hverandre.

Til lillomarka
På dette tidspunktet begynner det fort å røyne på for deg som løper. Du begynner nå å nærme deg 17-18 km og har klatret over 950 meter. Du blir heldigvis belønnet på denne delen av turen med en lang utforbakke ned til Sørli på Rotnes. Her er det lett å følge tydelige blåmerkede stier og «topp 7-skilt» hele veien til du er på Sørli. På veien dit passerer du badedammen «Høldippeln» og tunellen «Lurnellen».

Røverkula
Fra skianlegget sørli løper du under kraftmastene mot syd på den eneste stien du finner, til du kommer til en lysløpe. Her tar du til høyre til du passerer en liten dam på venstre hånd. Noen meter etter denne ser du et nytt skilt til venstre. Følg blåsti til Sinober via Ormtjern. Timer du det godt er et mulig å nye markas beste boller og kaffe på Sinober før du følger ruta videre forbi Nydalshytta, over myrene nedenfor på klopper og til venstre på en relativt ny blåsti mot Røverkula. Her er det godt merket! Røverkula er ikke en spesielt markert topp, og kan heller ikke skilte med utsikt. Det er rett og slett en liten forhøyning i terrenget omkranset av høye grantrær. Det er imidlertid en turbok der, og den må man jo huske å skrive seg inn i.

Brennberget
Fra Røverkula følger du stien som går godt merket mot Brennberget via Nordskogen og Sørskogen. Det er lett å falle for fristelsen å løpe rett til Brennberget uten å ta den merkede omveien, men nå har du kommet litt for langt til å jukse! Turen om den gamle husmannsplassen på Nordskogen og den trivelige markahytta Sørskogen er utrolig trivelig og gir Lillomarka en velfortjent del av turen som ellers domineres av Romeriksåsen og Nordmarka syd. Fra Sørskogen stiger du opp til Brennberget. Selve toppen har tilnærmet null utsikt, men ca. 150 meter før du topper ut får du flott utsikt sydover. På toppen kan du nok en gang skrive deg inn i turbok før du setter nesen mot mål.

Brennberget til Kulturverket Flammen
Siste del av løypa er relativt rask og byr på mange meter utforbakke. Ned fra Brennberget følger du blåsti som tar deg ned til kommunesenteret i Nittedal. Jeg stoppet klokka da jeg tok på statuen av Alf Prøysen foran Kulturverket Flammen.
Last ned GPX-filen for turen her:
Stravasegment finner du her: https://www.strava.com/segments/25526167
Lysten på en skikkelig langtur? Les om Nordmarka High 5 her
Du er sikkert raskere enn meg: Bevis det!
Jeg klokket inn til tiden 4 timer, 32 minutter og 6 sekunder (Senere har Lars Christian Vold og undertegnede løpt på 3,26,48). Det kan du løpe raskere enn, og jeg utfordrer deg til å bevise det! Turen er en perfekt styrkeprøve for alle utholdenhets-utøvere som vil teste form, disponering og lokal orientering. For at det skal være mulig å etablere en «Fastes Known Time» legger jeg dette til grunn:
- Start klokka ved Jordstasjonen der bekken går under veien (se bilde under). Du ser det tydelig når du er ved parkeringen, og det står noen skilt om bålfare/båndtvang på et tre der.

2. Følg løypa beskrevet frem til du kommer til Aas gård. Etter dette løper du den ruta som anser som den raskeste via Varingskollen, Veslekollen og til Røverkula.
3. Følg anvist vei fra Røverkula via Sørskogen til Brennberget.
3. Etter Brennberget er det raskeste vei til mål (statuen av Alf Prøysen ved Kulturverket Flammen).
Du må naturligvis løpe, så ingen sykkel, rulleski, segway eller bil 😉
Har du løpt turen? Da finner du ruta med stående rekord på Fastest Known Time. Har du løpt raskere? Da kan du registrere det her: https://fastestknowntime.com/route/nittedal-topp-7-norway
Utstyr som ble brukt
- Løpesko med godt grep.
- Lett bekledning
- Liten løpesekk med 12 liter volum
- 1 liter sportsdrikk
- Sjokolade (en Bueno, en Toppris og en Bounty)
- Fulladet telefon med iMarka, Ut.no eller annen kartapp med stier merket godt inn. (evt. GPS)
- Pulsklokke
Lurer du på noe om turen? Kommenter gjerne så skal jeg svare så godt som mulig!
Hei! Nydelig tur ja! Tok den selv på en varm dag i juni. Totalt uten sjanse på din tid. Slet også med orienteringen i starten & gjennom dalen. Tror også jeg tok feil vei på Sørli. Hadde en fin gjennomkjøring helt til Sørskogen der krampa tok meg skikkelig! Gikk med stokk siste biten…:)
LikerLiker
Kult! 😃 Var egentlig fint med litt regnvær som jeg hadde, da svetting og sjansen for kramper minsket drastisk👌
LikerLiker
Kona mi løp den turen i slutten av mai – jeg hengte meg på “kortvarianten” fra Hakadal og ble med på de siste 4 toppene 🙂
Fin tur.
Hun klokket inn på 4:10:49 ser det ut til (elapsed time)
https://www.strava.com/activities/3534675292
LikerLiker
Kult! Da har vi ny FKT! Fører dette inn med en gang 😎
LikerLiker
Hei igjen, Rune! Da er ruta lagt til på Fastest Known Time. Oppfordrer til å registrere tiden der da hun vil få FKT for damer 😀 https://fastestknowntime.com/route/nittedal-topp-7-norway
LikerLiker