Løpetur med det lille ekstra? Book en DNT-hytte!
Jacob og jeg så plutselig at vi hadde åpen kalender fra fredag til lørdag tidlig i juni. De umiddelbare planene ble først temmelig grandiose, og innebar lang reise og mye logistikk før det slo oss at skogene utenfor Oslo byr på et vell av muligheter.

Det er enkelt å være frilufts-mann og kvinne i dag. UT, Skiforeningen og DNT har gode kart, turforslag og bookingløsninger som gjør det til en lek å planlegge alle slags turer året rundt. Etter en rask titt på kartet siktet vi oss inn mot Nordmarkas vakre kusine, Romeriksåsen. Her finner du flere hytter eid av Den norske turistforening, og gjennom UT.no kan du booke overnatting til samme pris som en pizza på din lokale kebabsjappe. Vi landet på en natt på den trivelige Spikertjernshytta i Nittedal.

Hvordan pakke for fastpacking?
Hvorfor ikke bare kalle det for en hyttetur, spør du kanskje? Og ja, fastpacking er jo kanskje et litt fjollete ord. Uansett krevet pakking for løpeturer en litt annet tilnærming enn når man går med storsskk. Man må rett og slett slanke vekten på pakningen en del for å ikke ta livet av løpegleden.

For å løpe to etapper på rundt 3,5 time med overnatting mellom, pakket vi:
- En god løpesekk med 15-35 liter volum. Vi hadde en Ultimate Direction Fastpack 35 og en Mountain vest.
- Lett mat til middag og frokost. Frysetørret mat er ypperlig til formålet.
- Myke drikkeflasker (softflasks) X 2 per person. De er enkle å fylle i bekker dersom det trengs.
- Sportsdrikk.
- Gel, barer eller annet å spise underveis på løpeturen.
- Kaffe til frokosten (pulverkaffe eller en slik).
- Tørre sokker, tørr super, og tynne fleece/dunjakke.
- Lakenpose (så slipper du å ta med dynetrekk).
- Mikrofiberhåndkle.
- Toalettpapir, antibak, tannbørste og tannkrem.
- Passende løpetøy.
- Et par gode terrengløpesko.

Hva må du tenke på når du sover over på en DNT-hytte?
Å komme frem til en hytte med kjøkken, senger og det meste du trenger etter en lang løpetur er fantastisk. Når det kun koster rundt 300 kroner per natt hvis du er medlem av DNT, er det også viktig å opptre som en god gjest. Det er jo tross alt grådig billig.

De ubetjente hyttene har ikke matlager, men ellers det meste du trenger. Du finner bestikk, kjeler, servise, gassbluss, senger med dyne/pute, ovn og ved, bøker, og ofte ligger det en gitar i et hjørne. Sistnevnte til både glede og fortvilelse.

Når du har sovet og skal videre, er det greit å tenke over følgende:
- Har jeg ryddet med meg alt jeg hadde med?
- Er det båret inn ved til neste gjest?
- Har jeg skrudd av gassen?
- Er sengene redd opp?
- Er alt servise og bestikk vasket opp?
- Har jeg skrevet meg inn i hytteboken?
- Er doen og hytta ren og pen?
- Har jeg tømt ut vann i bøtter og kokekar?
- Er det tomt for noe, eller er noe ødelagt? Toalettpapir, såpe osv? Meld i så fall fra til DNT.
- Har jeg husket å låse?
Kort oppsummert: Ikke dra fra hytten i en værre tilstand enn du fant den i.
Dette er turen vi tok
Vi la opp til en enkel tur med rom for mye skitprat og pauser til å se på utsikten. Vi startet dag 1 på togstasjonen i Nittedal og løp i grove trekk følgende rute: Nittedal stasjon – Holterkollen – Søndre Ovatn – Busterudvangen – Spilkertjern. Etter ankomst rakk vi et raskt kveldsbad i Spikertjern før vi spiste middag og krøp til køys.

Dag 2 startet etter en god natts søvn og fulgte følgende rute: Spikertjern – Årstadvangen – Kirkebygjermenningen – Glitre – Varingskollen – Nittedal stasjon. Begge turene lå på rundt 2 mil, hovedsakelig på blåstier.

Noen ganger koster ikke opplevelser så fryktelig mye. Denne helgen kostet det noen hundre kroner i overnatting, sportsdrikk og mat. Vi sparer allerede opp til neste tur, for dette var trivelig!
– Kristian og Jacob