Fanaråken turisthytte – Norges flotteste hotell?

Greit, hotell er vel kanskje litt å ta i. Det er imidlertid få overnattingsplasser i Norge som kan skilte med en like eksotisk opplevelse om det DNT kan tilby på toppen av Fanaråken!

Kort om Fanaråkhytta

Fanaråkhytta ble i første omgang bygget på den 2068 meter høye fjellet Fanaråken på tyvetallet, og ble brukt som en meteorologisk observasjonspost. Været på toppen kan være ruskete, og det ha gjennom tiden blitt observert vanvittige vindstyrker opp mot dobbel hastighet av orkan. Etter 1978 har hyttene på Fanaråken vært i Turistforeningens eie, og det er i dag 34 sengeplasser i overnattingsbygget, samt en trivelig spisesal i selve hytta.

Fanaråken turisthytte i solnedgang
Fanaråken turisthytte i vakker solnedgang i juli.
Fanaråken turisthytte.
Ikke la den noe værbitte fasaden lure deg; Innenfor er det høy standard!

Hvordan komme seg dit?

Det er flere måter å komme seg til Fanaråken, og turen kan kombineres med mange andre hytter. De enkleste veiene opp er imidlertid fra Krossbu, Sognefjellshytta eller veien vi tok, fra Turtagrø hotell. Fra Turtagrø følger du merket sti innover Helgedalen i omkring fem kilometer. Her går du på sti i starten før du får et par kilometer på på traktorvei som du deler med sauer og kuer. Etter fire kilometer begynner det å stige, og ved fem km treffer du stien opp selve Fanaråken. Her er det vedvarende bratt i steinur og rett i underkant av 30% stigning.

Fanaråken fra Turtagrø Hotel, Jotunheimen
Veien opp fra Turtagrø er bratt, men vakker. Vi traff snøen etter halvgått tur. På toppen var det 20 cm nysnø i juli.
Fanaråken turisthytte fra krossbu, Sognefjellshytta eller Turtagrø hotell
Hvilken vei tar du? Skagastølstindane i bakgrunnen.

Husk at mye av turen går i Jotunheimen nasjonalpark, og det er derfor viktig å holde seg på stien. Det rusler mange par med fjellstøvler her i løpet av året, og det er derfor viktig at slitasjen utenfor stien blir så lav som mulig. Det skal også nevnes at det går raskest å gå på den godt tilrettelagte stien.

All inclusive i tynn luft?

Vel fremme på toppen finner du en trivelig DNT-hytte med alt en sliten vandrer kan ønske seg! Her kan du fylle på med kioskvarer, kjøpe mat, ta en kopp kaffe eller sove over! Det anbefales å booke overnatting i forveien her (selv om ingen normalt sett nektes på en DNT-hytte).

Fanaråken turisthytte
Undertegnede nyter den beste middagen han hadde spist på lenge. Ja, jeg sleiket tallerkenen etterpå.
Fanaråken turisthyttes frokostbuffet
Frokostbordet var fantastisk!

Vi bestilte overnatting med middag og frokost, og hadde ikke all verden forventninger til oppvartingen med tanke på at dette tross alt ligger noen timer unna nærmeste vei. De fire hyttevertene gjorde imidlertid forventingen til skamme, og ga oss en fantastisk opplevelse som gjester, både hva gjelder mat og selskap. Vi fikk servert treretters middag, og til frokost ble det satt frem nybakt brød, skikkelig havregrøt, masse pålegg og nytrukket kaffe! Det er heller ikke så lite fjellerfaring som besittes av disse trivelige menneskene, og vi hadde stor glede av å høre om erfaringer, turer og drømmer!

Solnedgang på Fanaråken
Solnedgangen på Fanaråken kan være noe for seg selv.

Hva med hund?

Vi hadde med oss vår hårete venn, gordonsetteren Ludvig opp til hytta, og hadde i forkant forhørt oss om muligheten for overnatting med hund. Noen hytter har av allergimessige hensyn ikke mulighet for dette, men på Fanaråken er det faktisk et eget rom tiltenkt firbeinte fjellvandrere og deres eiere. Har du hund er det viktig å sjekke opp om dette rommet er ledig i god tid før.

Hund på Fanaråken turisthytte
Ludvig koste seg på hyttebesøk. Han fant seg raskt til rette foran varmeovnen og ble der etter turen i snøen.

Håper du har blitt inspirert til en natt på Fanaråken. Vi skal iallfall tilbake.

Kristian

 

Reklame

En kommentar om “Fanaråken turisthytte – Norges flotteste hotell?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s