Min erfaring med taktelt

Min drøm i veldig mange år har vært å reise rundt i Europa med en liten bybobil av type VW California eller Mercedes Marco Polo. Som så mange andre drømmer, har det forblitt nettopp det, en drøm. Heldigvis er livet fullt av muligheter, og for noen år siden begynte jeg å se litt pussige takbokser på ferie. Etter litt research fant jeg ut at de slettes ikke inneholdt ski, men at det var telt som befant seg på biltaket. Etter en lang prosess endte vi opp med å kjøpe et Thule taktelt. Var det så bra som alle instagrambildene jeg hadde sett? Her er min erfaring med å reise rundt med telt på taket.

Men hva er egentlig greia med taktelt?

Et takttelt er jo et relativt enkelt konsept. Det er ingen stenger som skal inn, det er ingen barduner, og viktigst av alt: Det er tilnærmet ingen monteringstid. Når teltet ikke er i bruk ligger det brettet pent på plass på, ja du gjettet riktig, taket. Størrelsen varierer en del fra modell til modell og merke.

Thule taktelt på rasteplass i Jotunheimen

Det finnes imidlertid grovt sett to ulike varianter: En med hardtop, og en med PWC-duk. Variantene med hardtop ser ut som en litt brei skiboks, de med PWC-duk ser ut som en liten, myk kube på taket. 

Thule tepui Explorer taktelt i romsdalen
Takteltet sammenslått under en rast mellom treningsøkter i Romsdalen

Hvorfor velge et taktelt?

Ja, det er jo helt legitimt å spørre om. “Man måste jämnföra” sies det, og det er jeg enig i. For å gi et godt svar må jeg nesten sammenligne med hva jeg selv ville gjort på ferie: Enten vanlig telt, eller innendørs overnatting.

Taktelt vs. vanlig telt

Sammenlignet med vanlig telt har et taktelt moen åpenbare fordeler. Du har nå lidd deg gjennom nok tekst, så jeg lister det derfor punktvis opp:

  • Raskere å montere
  • Mindre sjanse for å bli våt fordi man ikke ligger på bakken. Taktelt kan også bruke veldig tunge og tette materialer siden det tross alt ikke skal bæres.
  • Bedre lufting og mindre kondens (iallfall på modellen vi valgte). 
  • God madrass som aldri forlater teltet.
  • Mulighet til å ha mindre soveposer/puter i teltet når det er klappet sammen (dette gjør at man er enda raskere i seng).
  • En helt firkantet plass uten innertelt som kiler deg i nakken.

Se utvalget av taktelt hos Fjellsport

Thule taktelt utsikt
Ludvig nyter utsikten gjennom myggnettingen. Ja, du ser rett. Vi har økt komforten med ekstra myke underlag, men det er strengt tatt ikke nødvendig.

Noen minus er det selvsagt også sammelignet med det gode gamle teltet, og her er de jeg kommer på i farten:

  • Du må sove der bilen er (med mindre du er hypp på å bære 70 kilo med uhåndterlig ramme).
  • Du har ikke fortelt til matlaging på samme nivå slik som i et telt. Du har imidlertid mulighet til fortelt på en del modeller, men du må da flytte deg ned på bakken.
  • Du er avhengig av å parkere nokså nøyaktig i vater for at stigen skal stå rett.
  • Siden teltene har svært tykk duk får du ikke disse fantastiske kveldsbildene med et lyst telt mot nattehimmelen som man gjør med vanlige telt. I-landsproblem der altså, og instagram er fullt nok av kveldbilder med telt, hva?
  • Skal du på utflukter med bilen i området der du er, må du pakke sammen teltet (dette tar imidlertid ikke lang tid).
Forteltet montert for første gang. Her begynner man å farlig nærme seg camping.

Taktelt vs. hotell/campinghytte

Sammenlignet med å bo på campinghytter/hotell er fordeler og ulemper litt mer subjektivt, og noen vil nok finne flere ulemper enn jeg nevner her. Her er det jeg selv finner av pluss og minus:

Pluss

  • Du slipper å forholde deg til innsjekk/utsjekk.
  • Du slipper å sjekke i forkant om du kan ha med hund (hvis du skulle ha det).
  • Du slipper å bry deg om hvordan du kler deg.

Minus

  • Du må planlegge lading av mobil osv.
  • Du må gå på toalettet der mulighetene byr seg (husk å bruke vett her. Det er lite som er værre enn å trå i mannskit).
  • Du må dusje/bade der mulighetene byr seg.
  • Et telt vil aldri være hakket mindre komfortabelt enn et hotell
Skisko, feller og løpesko til tørk og en sliten hund. Taktelting i Romsdalen var fine greier!

Lyst på en annen spennende overnatting? Les om Fanaråken her.

Men det var da j*?#ig dyrt da!

Et siste poeng med taktetlt kontra andre overnattingsalternativer er det prismessige. Er du glad i å være på loffen er det et spørsmål om tid før et taktelt blir økonomisk fornuftig sammenlignet med å kjøpe overnatting. Teltet vi kjøpte kostet for eksempel ca. 18.000 (i 2020) etter rabattkode i en nettbutikk, og sammenligner med det med en “normal” hotellovernatting blir det ca. 20 netter før det er jevnt. Det skal imidlertid sies at ikke alle netter vi har hatt har vært helt gratis på rasteplasser og avsidesliggende veier. Noen netter blir også tilbrakt på campingplasser for ca. 250 kroner natten for å få tilgang på dusj og strøm.

Forteltet etter en lang dag ute. Klær til tørk, matlaging og hvile.

Jeg vil derfor anbefale å se på argumentet om frihet sammen med det økonomiske når du vurderer. Er du glad i å dra på helgeturer, sommerferier på loffen og spontane langhelger vil teltet tjene seg inn innen et par år. Tenkt deg dog godt om før du kjøper for det er jævlig svært å lagre hvis du aldri bruker det.

//K

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s