Gjøvik – Oslo på ski

Ok da. Gjøvik – Nittedal er vel sannheten. Uansett, her er et innlegg for deg som lurer på hvordan du kan planlegge og gjennomføre langturen fra mjøsbyen til tigerstaden.

Planlegge ruten

Et godt sted å planlegge ruten er ved å bruke skiforeningens turplanlegger. Dette er et fantastisk verktøy for å linke sammen skiløyper til korte og lange eventyr. Du taster kun inn start og endepunkt, og planleggeren finner den beste veien samtidig som den viser status for preparering.

Det er skiltet med Gjøvik – Oslo i en del kryss, men du kan spare mye tid på å ha en GPS med ruten lagt inn.

Turplanleggeren kan også eksportere en GPX-fil av turen som kan lastes over på en GPS-klokke, håndholdt GPS eller en kart-app som leser GPX-filer. Når du skal planlegge denne turen er startpunktet Hunndalen. Jeg brukte en Garmin Fenix 3 GPS-klokke der jeg la over ruten for å navigere. Dette gjøres enkelt slik.

Gjøvik - Nittedal i Skiforeningens turplanlegger.
Gjøvik – Nittedal i Skiforeningens turplanlegger.

Transport til start

Det er jo naturlig nok flere måter å løse dette på, men dersom du ikke har noen som vil kjøre deg, eller et søskenbarn på Gjøvik du kan overnatte hos, så er toget den beste løsningen. Tar du Gjøvikbanen fra Oslo S ca. klokken 7 på morgenen, er du fremme klokken 9. Deretter tar du taxi til Hunndalen, noe som tar ca. 10 minutter. Går det meste på skinner bør du være i gang klokken 9:30.

Beina holdes høyt på Nittedal togstasjon en tidlig lørdag morgen

Hva tar du med deg?

Det kommer jo selvsagt an på hvor fort du ønsker å gå. De aller raskeste tar turen på rundt åtte timer, og noen bruker to-tre dager. Dersom du ønsker å gå i ett strekk ville jeg anbefalt følgende.

 • En god sekk på 15-20 liter
 • Drikkeblære med sportsdrikk (blås tilbake i slangen etter du har drukket, så det ikke fryser)
 • En solid matpakke
 • Snop, barer eller gel som er enkelt å få i seg underveis
 • Skismøring som tar høyde for svingninger i føre og temperatur
 • Penger
 • Telefon
 • GPS eller klokke med ruten lagt inn
 • Dorull
 • Førstehjelpspakke
 • Tørr super og en tynn dunjakke eller genser.
 • Hodelykt med fulladet batteri
En god sekk gjør turen bedre. Du skal jo tross alt ha den på en stund.

Skal du dele opp turen kan du naturlig nok roe litt ned på sportsdrikk, gel osv.

Stopper underveis

Det er flere hytter på veien, men det er ikke alle som holder åpent noe særlig mer enn noen timer midt på dagen. Det er derfor lurt å belage seg på å være selvforsynt med mat og drikke frem til løypas høyeste punkt, Lygnaseter. Her er det kro, motell, bensinstasjon, og ikke minst et perfekt sted å utforske bacongrillens fortreflighet. Ønsker du å dele opp turen, er dette et fint sted å overnatte.

Lygna er turens beste stopp for å fylle på med vått og tørt. Her gjorde undertegnede et siste forsøk på å få feste.

Etter Lygna er det et stykke før du igjen får mulighet til å kjøpe mat. Går du fra morgenen av, og ønsker å komme frem samme dag, er trolig skistua på Brovoll stengt når du kommer dit. Det neste stedet som er realistisk å bunkre opp med mat er derfor Harestua. Du begynner på dette tidspunktet å nærme deg kjente trakter, men ikke hopp over denne muligheten selv om humøret er på topp! Undertegnede droppet å fylle drikke her, og fikk betale for det ved Stålmyra i Nordmarka da drikkeblæren var tom og kroppen likeså. Går man retning Sognsvann eller Holmenkollen/Frognerseteren vil man passere Kikut, og har da mulighet til å titte innom selvbetjeningen der.

Skarpt føre og lange myrer ga tidvis høy fart

Løypeprofil Gjøvik – Oslo

Løypa er relativt kupert, og begynner hardt fra start. Man bruker de første 55 km av turen til å klatre opp til løypas høyeste punkt (755 moh.) rett før Lygna. Etter dette går det netto nedover til Harestuvannet før man igjen klatrer opp i Nordmarka. Jeg logget ca. 2300 høydemeter på turen.

Høydeprofil Gjøvik - Oslo
Høydeprofil Gjøvik – Oslo

Er det verdt turen?

Definitivt! Dette er en fantastisk naturopplevelse, og på de høyeste punktene ser du fjell og store skogområder. Du får også kjent på følelsen av å bli skikkelig sliten, noe som er ufattelig deilig når du endelig er hjemme. Blir det litt voldsomt å ta turen i ett strekk kan man som sagt ta en natt på Lygna eller å pakke med seg telt og stykke opp turen etter eget ønske.

Turen hjem fra gjøvik er spekket med flotte naturopplevelser

Turen logget på Strava.

God tur!

//Kristian

 

Reklame

2 kommentarer om “Gjøvik – Oslo på ski

  1. Heisann! På turen brukte jeg flytende glider fra Scanglide. Hadde egentlig bra glid hele veien selv om det var mye forurensning i snøen 🙂

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s