Man trenger ikke dra til andre siden av jorda for å slukke eventyrlysten! De beste eventyrene er de man faktisk får gjennomført, og dersom du bor i Oslo-området har vi et tips: Nordmarka High 5!
Eventyr på hjemmebane
I mange år har jeg tenkt på denne turen som dekker en stor andel av Nordmarka utenfor Oslo. Noen går den på ski på vinteren, noen bruker en kombinasjon av sykkel og løpesko på sommeren, men målet er det samme: Å bestige alle fem topper over 700 meter i løpet av en dag! En fin septembermorgen dro jeg og to gode venner ut for å gjøre alvor av drømmen!
Turen er på ingen måte ekstrem, men byr på en god utfordring hva gjelder treningstid og antall høydemeter som skal bestiges. Etter å ha studert kartet fant vi ut at det passet fint å ha utgangspunkt i Styken stasjon utenfor Harestuvannet. Her er man plassert i den nordre delen av marka, og det er fint å parkere her over lengre tid.
Nordmarkas høyeste topper
Lamannshaugen: 701 moh. Utrolig flott utsikt over Jevnaker og Randsfjorden. Fin sti hele veien opp mellom Sindersætra og Vestenden ved Mylla.
Helgehaugen: 705 moh. Tett skog på toppen, og litt uklar sti opp. Samme utgangspunkt som lamanshaugen.
Svarttjernshøgda: 717 moh. Nordmarkas høyeste punkt, og et fantastisk sted å ta en rast. Utkikstårn på toppen gir et unikt overblikk! Utgangspunkt fra Tverrsjøstallen.
Ringkollen: 701 moh. Enkel å komme seg opp, og har du litt tekniske ferdigheter kan du sykle hele veien. Muligheter for påfyll av salt og søtt på Ringkollstua.
Oppkuven: 704 moh. Her får man en del høydemeter opp dersom man går fra vannet Svarten, men man kan sykle et stykke opp på skogsbilveier for å gjøre løpeturen kortere. Utrolig flott utsikt!

Vi bruke turkart over Oslo Nordmark, Ut.no og Skiforeningens turplanlegger for å planlegge ruta.
Etappe 1: Stryken – Helgehaugen og Lamannshaugen (Mylla)
Vi startet klokke åtte på morgenen og trillet opp i marka fra Styken stasjon. De første kilometerene er tunge, og man stiger helt til man er på Gjerdingen dam. Herfra følger man trillesi til Rajebråten og deretter sykler man mot Mylla.

Mellom Sindresætra og Vestenden ved Mylla tar man av til venstre og følger sti inn i skogen mot Lamannshaugen. Vi trillet et stykke innover før vindfall stoppet oss og vi satte på oss løpeskoene. Veien opp til Lamannshaugen er enkel, og man får en utrolig flott belønning i form av utsikten når man kommer til toppen.

Helgehaugen tok vi på vei tilbake på stien mot Mylla. Her er det fin sti et stykke før den blir vanskeligere å se. Utsikten er ikke all verden å skryte av her da det høyeste punktet er dekket av høye trær.
Se sykkelturen på Strava.
Se løpeturen på Strava.
Etappe 2: Mylla – Svarttjernshøgda (Tverrsjøstallen)
Fra mylla tar man samme vei tilbake man kom på sykkel. Noen hundre meter etter man passerer vannet Ølja tar man til høyre mot Tverrsjøstallen. I nærheten av Tverrsjøen er det fint å parkere syklene i skogholtet før man begynner den godt merkede stigningen opp til Nordmarkas høyeste punkt.

Stien er godt oppgått, og det er gode sjanser for å møte andre turgåere her. Denne toppen er fantastisk flott tilrettelagt for skuelystne med høyt utkikkstårn og bålplass. Vi la inn morgenkaffen her mens vi tittet utover det meste av Oslo, Akershus, Hadeland og Jevnaker.

Se sykkelturen på Strava.
Se løpeturen på Strava.
Etappe 3: Tverrsjøstallen – Ringkollen
Fra Tverrsjøstallen kan man velge to ruter mot Ringkollen (sikkert flere også dersom du er kreativ). Vi ønsket litt terrengsykling underveis og valgte å ta turen om Store Sindere og Mosjøen før vi kom til Øyangen og videre Ringkollen. Vi valgte å droppe løpeskoene her, og satset heller på tekniske ferdigheter for å nå toppen. Veien opp har et par krunglete partier, men er stort sett ikke så alt for bratt. Toppen av Ringkollen har en liten varmestue, og ikke minst flott utsikt!

På dette tidspunktet begynte vi å kjenne litt på avstanden vi hadde lagt bak oss, og hadde også gått tom for vann. Husk at Ringkollstua ikke alltid er oppe, så legg dette inn i planen for å unngå skuffelser;-)
Se turen Tverrsjøstallen – Ringkollen – Bunnen av Oppkuven på Strava.
Etappe 4: Ringkollen – Oppkuven
Etter å ha fått bommet litt vann av en fastboende på Ringkollen gikk ruta videre mot siste topp. Fra Ringkollen sykler du først mot Storflåtan. Passer selve Storflåtan på venstre side og ta til høyre i enden av vannet. I neste kryss tar du til venstre og følger veien mot Svarten. Halvveis til Svarten går det en vei opp til høyre som tar deg et stykke opp mot Oppkuven.

Vi parkerte syklene en kilometer unna toppen før vi tok løpeskoene fatt. Siste biten opp er på en fin, men bratt sti før man kommer til utkikkstårnet på toppen. Her ser man meget langt, og det er satt opp en oversikt over andre landemerker man kan beskue herfra.

Det var på Oppkuven av vi virkelig begynte å kjenne at vi hadde vært ute en stund. Jeg fant til min store overraskelse ut at jeg hadde en ekstra brødskive i sekken og tok frem dansestegene for å feire!

Etappe 5: Oppkuven – Stryken
Klokken var nå blitt rundt halv fem og vi begynte nå å bli litt mette på topper over 700 meter. Humoren hadde blitt byttet ut med beskrivelser av hva vi skulle spise når vi kom hjem, og rumpa hadde gitt klar beskjed at den så frem i mot å bli skilt fra sykkelpaden. Heldigvis er den siste delen av turen relativt enkel å komme seg gjennom. Følg veien mot Svarten, videre mot Kringla, langlia, Sandungen gård, Skillingen og til slutt Styrken. De siste kilometerene belønnes du med en nydelig og lang utforkjøring før du ender opp ved Styrken stasjon!

Vi var fremme rundt klokken seks, og hadde da lagt inn kaffepause, rolige skifter mellom sykkel og løp og en lang spisepause på Tverrsjøstallen. Det er garantert mulig å gjøre dette mye, mye raskere, men husk at denne turen byr på opplevelser mange aldri får erfare. Ro ned tempoet, titt på utsikten og ta den ene koppen med kaffe på Svarttjernshøgda – du kommer ikke til å angre!
GOD TUR!
Turen i tall:
Sykkel: Rundt 80 km
Løp: Rundt 12 km
Høydemeter: Ca. 2200
Fortært mat: Fire brødskiver, fire kopper kaffe, to snickers, En real turmat, seks Ultra energy complex, 3,5 liter Winforce og en tyggis med banansmak.
Utstyr:
Denne turen krever ikke all verden for å gjennomføre, men jo mer komfort, jo mer blir det i sekken.
Løpesko: Altra King MT 1.5
Sykkeltøy: Craft «team Supersport» bukse og skjorte.
Hjelm: Etto Hurricane
Ernæring: Winforce Carbo basic plus og Ultra energy complex. I tillegg hadde vi real Turmat, brødskiver og kokekaffe.
Camelbak drikkeblære.
Annet som er kjekt å ha: Primus, kaffekjele, sykkellås, nødlader til telefon, kart & kompass, Dorull & antobac, Jakke, førstehjelpssaker, kamera og ikke minst en god terrrengsykkel.
En kommentar om “Eventyr i Nordmarka – High 5”