Løping på Island – ditt nest nærmeste ferieland

Du har sett landskapet i Game of Thrones, og husker sikkert uttrykket «askefast» etter vulkanutbruddet for noen år siden, men hvordan er det å bruke Island som treningsdestinasjon? Vi pakket en haug med utstyr og tok turen for å sjekke!

Sammen med Mats fra Robust Coaching tok jeg i slutten av juni turen til den lille, vulkanske øya for å teste utstyr, og ikke minst samle naturopplevelser. Å komme seg til Island er temmelig enkelt, og det er flere operatører som får deg dit fra Gardemoen. Vi valgte å leie bil fremfor å basere oss på buss, og skal du oppleve øya med løping som aktivitet er dette klart å anbefale. Enkelheten ved å kunne dra fort fra sted til sted er veldig behagelig, og med svært skiftende vær er det greit å kunne kjøre mot sola!

Vær dog klar over at du ikke kan kjøre med «vanlige» biler på grusveiene (veier merket F på kartet). Her trengs grove terrengbiler, og jeg ville ikke anbefalt å legge ut på tur med en Golf selv om den har firehjulsdrift. Skal du langt inn i landet kan du heller basere deg på de terrenggående bussene, og ha leiebilen til resten av kjøreturene.

Mektige naturopplevelser

Vi hadde noen få dager til rådighet og valgte å være så mobile vi kunne for å se mest mulig. Dag 1 kjørte vi til Skogarfoss der vi teltet på en campingplass og løp inn i terrenget dagen etter. En godt brukt tursti for turister preger turen fra Skogar og retning Landmannalaugar nasjonalpark. Denne turen tar noen dager til fots, og vi løp i traseen  inn til en trivelig hytte ved navn Balvinsskali (ca. 15 km) før vi snudde og løp tilbake. Har du et par dager til rådighet, og ønsker å gjennomføre en lengre tur, kan du løpe hele veien til landmannalaugar (ca. 65 km) og sove over på hyttene.

Skogafoss er et fint sted å ta bilder. Og ta en dusj.

Terrenget er variert og kupert i starten av turen fra Sgogar. Du løper i motbakke langs grønne åser og dramatiske fjellformasjoner før det etterhvert blir det slakere og mer goldt.  Her får man mer følelsen av å løpe på høyfjellet i Norge.

Det vulkanske landskapet er artig å løpe i!

Landmannalaugar nasjonalpark

Selv om vi ønsket å holde oss unna de mest typiske turistfellene, måtte vi en tur innom Landmannalaugar. Denne parken er et yndet reisemål for turister da du finner fargerike fjell, fantastisk landskap og ikke minst varme kilder. For å komme seg inn må du belage deg på å ta buss, og her kan det være greit å gjøre litt research på forhånd. Det går busser fra mange av tettstedene rundt Reykjavik, men for å være sikret plass kan det være greit å booke i god tid.

Landmannalaugar nasjonalpark
Det varme vannet i bekken gjør dalen i Landmannalaugar ekstra frodig!

Vi løp rolig innover i parken og tok godt med pauser for å la landskapet synke inn.  De rykende feltene på bakken og de røde og gule fjellene gjør opplevelsen nesten utenomjordisk. Også her er terrenget kupert, og preget av mye stein før man treffer større felter av snø oppover i høyden.

Røyk, svovel og rare farger. Det er nok å feste øynene på under turene!
På venstre side av broen går en vei som krysser elven. Ikke prøv deg her med en liten leiebil!

En reise til muren i Game of Thrones

Siste dag tok vi turen til vestkysten der et mildt sagt storslagent syn møtte oss. Grønne åser og bratte fjell som stuper ned i havet gir en fantastisk ramme for å løpe og gå tur! Vi valgte oss ut fjellet kirkjufell på 460 moh. som figurerte i sesong 7 av Game of Thrones. Den bratte spydspissen av et fjell blir gradvis brattere på vei opp, og på slutten går det over til klyving med tau før man bikker toppen! Turen er ikke lang(Ca. 4 km t/r), men grunnet den kronglete veien opp tar turen mye lenger enn man tror! Er du usikker på denne turen er det mulig å få med seg en guide!

En million hekkende måker fulgte godt med da vi passerte!

Island som feriedestinasjon

Vi koste oss enormt med den utrolige naturen, hyggelige mennesker de ryddige forholdene, men det er ikke til å stikke under en stol at Island er relativt dyrt å besøke. Kostnadsnivået er temmelig høyt, og dersom man baserer seg på å spise ute vil budsjettet fort få kjørt seg. Velger man imidlertid å lage mat selv er kostnadene omtrent som her hjemme. Vi bodde i telt, hostell og Air bnb , og hadde derfor mulighet til å lage egen mat hele veien.

Klimaet på Island er preget av raskt skiftende vær, og det kan være kort fra sol til regn og tåke. Dette er imidlertid noe av sjarmen med opplevelsen, og de raske skiftene vi opplevde er noe av det som gjør naturen så dramatisk som den er. Dagen vi tok turen inn i Landmannalaugar tok vi også en dukkert i en varm kilde etter en løpetur med mye vind og regn. Kontrasten mellom det varme og klare vannet mot den opverskyede himmelen satt seg virkelig på netthinnen!

Utstyr vi var glade for å ha med

Løpeturene vi hadde kan sammenlignes med å løpe i fjellet på sommeren i Norge. Raskt skiftende vær og varierende temperatur gjør at man bør ha med litt av hvert for å være forberedt.

Vi hadde med følgende utstyr på alle turene:

  • Løpesekker fra Ultimate Direction. Vi brukte Fastpack 25
  • Soft-flask og drikkeblærer
  • Skalljakker
  • Gode terrengsko (Vi brukte Altra Superior)
  • Tynn vindjakke
  • En teknisk longsleeve
  • Tights
  • Mild sportsdrikk (Vi brukte Winforce)
  • GPS-klokke (Vi hadde med Garmin Fenix)
  • Kart og kompass
Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s