3 grunnet for å Sykle til jobben hver dag

Du ser oss hver morgen. Vi har klær i grelle farger, briller i sinnsyke utforminger og lys som pulserer som et raveparty på 90-tallet. Du møter oss ved kaffeautomaten der vi står ikledd skrukkete skjorte, og blankt avviser sammenhengen mellom sykling og sviktende ereksjonsevne. Vi som sykler til jobb lever i en selvforherligende boble der vi tror vi redder verden, forlenger livet og bidrar til vesentlig høyere brutto nasjonalt produkt. All spøk til side, dette er tre grunner til at du bør sykle til jobb, og noen tips til hvordan du holder rutinen.

NB. Jeg er ikke klin gæren. Utgangspunktet for denne artikkelen er at du bor mellom noen få og ca 20 km unna jobb.

Du redder verden. Litt.

Ok, du skal vel trå litt varsom her. Å ta sykkelen til og fra jobb får ikke isbjørnen til å smile vesentlig bredere. Effekten av en bilist på globalt plan er jo ikke all verden, men hvis man snur på det blir det jo effekt dersom mange nok gjør det. Det blir litt som å stemme ved stortingsvalg.

Lokalt er det kanskje enklere å relatere seg til effekten. Køen til jobb blir jo faktisk noen meter kortere når du trekker deg ut av den. På vinterens kaldeste dager er det jo også mange tettsteder som får et ganske skummelt lokk av eksos. Å ikke bidra til dette er jo finfine greier.

Og når vi snakker om bil: du bruker vesentlig mindre drivstoff per uke ved å sykle, og drivstoff er dyrt. Jævlig dyrt. Å kjøre mindre gjør også at man muligens kan senke antall km på forsikringen, samt at det blir litt lengre intervall på service. Dette punktet handler altså mer om lommeboka enn miljøkampen, men det må jo også nevnes.

Soloppgang en tidlig vårdag på vei til jobb.

Du gjør en bedre jobb etter du har trent

Greit. Du gjør sannsynligvis en bedre jobb etter du har trent. Etter å ha syklet til jobb omtrent hver dag i syv år merker jeg at jeg er vesentlig mindre skjerpet de dagene jeg har tatt bilen. Det finnes ekstremt mye forskning som tilsier at det ikke bare er kroppen som nyter godt av trening, men også hjernen. Fysisk fostring kombinert med et godt kosthold er noe av det beste en hjerne kan få. Det bidrar blant annet til minsket stress, økt kognitiv funksjon og minsket sjanse for demens for å nevne noe. Les mer om dette i bøkene «Sterk hjerne med aktiv kropp» av lege og hjerneforsker Ole Petter Hjelle og «Thinking. Fast and Slow» av psykolog Daniel Kahneman,

Veien til jobb innebærer også gjerne litt frysing, litt svetting og litt pusting. Det våkner man av. Kaffe i bilen gjør ikke i nærheten av samme nytte. Jeg er også hellig overbevist av at man blir blidere av å oppleve litt natur før man skal sitte 8 time i en betongkloss.

Morgendisen letter en junidag

Du sparer tid

Klart du gjør det! Jeg hører til stadighet at folk klager over at det ikke er mulig å opprettholde et stabilt treningsregime over tid grunnet tidsklemma. Faktum er at man bruker marginalt mer tid ved å sykle enn ved å kjøre bil (gitt at du bor et sted med litt trafikk, og at det er en 10-20 km å sykle) og ved å sykkelpendle er man ferdig trent når man er hjemme etter jobb. Alt dette uten å ha brukt merkbart mer tid. Bruker du en 25-30 liters sekk et par ganger i uka, klarer du å handle på vei hjem også. Makan!

Du kan spise mye i lunsjen

Det er jo godt med lunsj da. Dersom du holder koken med sykling hver dag vil forbrenningen være vesentlig høyere enn naboen på kontoret. Å trene er naturligvis ikke noen grunn til å la kostholdet forfalle, men de dagene det er pizza i kantinen smaker det jo bedre med 6 biter enn 2. Jeg må være så ærlig å si at jeg elsker følelsen av å være skrubbsulten for å så spise. De fleste kan nok kjenne seg igjen i dette. Det å hengi seg til den hedonistiske nytelsen det er å spise mye, er imidlertid ofte synonymt med å måtte kjøpe nye og større klær jevnlig. Dressen min fra 12 år tilbake passer fortsatt og jeg er kretsmester i koldtbord. Blant annet takket være sykling.

Slik klarer du å sykle hver dag

Som alt annet er rutiner noe som må innarbeides over tid før det føles naturlig og fritt for innsats. Det er imidlertid noen små grep du kan gjøre for å minske friksjonen.

Pakk alt klart kvelden før

Ikke fall for fristelsen å stole på morgenutgaven av deg selv. Uansett hvor fremragende du enn måtte fremstå på dagen og kvelden, vil du være en svak og lett påvirkelig figur når du er trøtt. Det er derfor avgjørende at alt er klappet og klart kvelden før. Legg klærne du skal sykle i, hjelmen, brillene, skoene og den ferdig pakkede sekken med skift klart på badet. Hopp rett i tøyet etter morgenstellet er ferdig.

Ha frokost og kaffe klart. «Lad» gjerne kaffetrakteren kvelden før slik at det kun er å trykke på knappen når du står opp, og gjør grøten klar kvelden i forveien. Faster du? Topp! Da er det en mindre ting å tenke på.

Pass på at sykkelen er i ship shape.

Ha kontroll på utstyret før du skal trille ut sykkelen på morgenkvisten. Dette oppnår du enkelt ved å ta en superrask titt på den når du parkerer den etter jobb hver dag. Sjekk at dekkene er intakte og har nok luft og at kjedet er smurt tilstrekkelig. Ha også gjerne en rutine på å vaske den jevnlig. Jeg har selv startet mange morgener med punkterte dekk der jeg har funnet store flenger. Ha også med deg utstyr for å fikse mindre skader på sykkelen i sekken. Noen skader er det imidlertid ikke alltid mulig å forutse eller reparere på hælen…

Knukket girøre på vei hjem fra jobb. Hadde jeg sjekket nøye, hadde jeg nok plukket opp dette en stund før det knakk.

Unn deg utstyr du ønsker å bruke

For å være helt tydelig her: Du trenger ikke fryktelig dyrt utstyr for å sykle til og fra arbeidsplassen. Det er imidlertid en kjensgjerning at det er litt morsommere å bruke utstyr man syntes er fint. Hvis en fin sykkeljakke, en artig sykkelcomputer eller en rask hjelm gjør at du føler deg litt mer vel når du triller avgårde, er det kanskje verdt det? Husk at du sparer mye penger ved å sykle, og du tjener fort inn utstyret hvis du kjøper produker som varer lenge. Mine vintersykkelsko har for eksempel vart i snart syv år med bruk nesten hver dag gjennom vinterhalvåret.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s