Hvordan pakke pulken?

Det finnes mange måter å pakke en pulk på. Jeg skal på ingen måte påberope meg kunnskap om hvordan man pakker en pulk for ekspedisjonsbruk, men til turer som varer noen dager, eller til Expedition Amundsen har jeg funnet en enkel måte som fungerer bra for meg. Slik pakker jeg pulken!

Pakkposer!

I mange år brukte jeg søppelsekker, bæreposer og dagstursekker for å organisere utstyr, mat og klær når jeg pakket storsekk eller pulk. Det fungerte i og for seg fint, men det går fort hull i poser etter et par dager med bruk. En veldig enkel og god investering for turfolk er derfor å ha et lite utvalg av vanntette pakkposer. Her finnes det en mengde ulike størrelser, farger og varianter, men felles for dem alle er at de gjør det superenkelt å organisere, samtidig som utstyret holder seg tørt.

IMG_9787
Mye skal med for å komme seg ut! Her er innholdet mitt til en natt i skogen.
_MG_9796
Pakkposer holder innholdet tørt, og det som er utenfor tørt dersom noe går lekk!

Har du vann og bensin i pulken er det også en enkel måte å sørge for at ikke alt blir vått dersom flasker/thermos knuser. Pass imidlertid på å ha en egen pose til mat og en til bensin, primus og søppel slik at det aldri blir noen kjedelige oppdagelser når du skal lage mat i telet…;-) Gi posene et bruk, og merk dem deretter med tusj slik at du ikke blander.

Lag en basis-bag

Når du har gått langt og er klar for å krype inn i teltet, er det lite som er mer irriterende enn å måtte gå flere vendinger frem og tilbake mellom pulken og teltet! Jeg er veldig glad i å pakke en bag med alt utstyret jeg skal ha med meg i teltet på kvelden og den påfølgende morgenen. Når teltet er oppe kan jeg da bare ta med bagen og installere meg for kvelden:-)

_MG_9802
Bag med alt jeg trenger for livet i teltet. Opp med teltet – inn med bagen – god natt.

I bagen har jeg sovepose, jervenduk, tørre klær, mat, vann, primus, toalettsaker og liggeunderlag (oppblåsbart, har du vanlig underlag får dette neppe plass). Når jeg skal bryte leir, fyller jeg bagen med ny mat og vann som jeg skal ha til neste stopp. Søppel går i egen søppelpose i pulken.

_MG_9811
Primus, antibac og toalettpapir i egen, adskilt lomme.

Ren og skitten side

«Ikke drit der du spiser» fikk jeg beskjed om av sersjanten min i militæret, og akkurat rutinen om ren og skitten side har vært en fin ballast i turlivet. I pulken pakker jeg ekstra bensin og søppel i fronten av pulken, bagen i midten, og thermoser og maten som ikke er i bagen bakerst. Alt er pakket i pakkposer. Bakerst i pulken har jeg også lett tilgjengelig søkestang, en liten snøskuffe og dunjakke til pauser. Resten av utstyret jeg trenger underveis som GPS, skredsøker, kart, drikke og snacks har jeg på kropp.

_MG_9830
Ren side bak, bag i midten, bensin og søppel foran.

Lavt tyngdepunkt

Lite er med irriterende at pulken velter, og det krever masse krefter å rette den opp støtt og stadig. Pass derfor på at du pakker det tyngste nederst og at det ikke blir for mange lag oppå hverandre. Sliter du med at du har for mye utstyr, og opplever at pulken blir høy uansett? Da bør du rett og slett vurdere en lengde/bredere pulk. Jo lengre, eller mer omfattende tur du skal på, jo større pulk vil du sannsynligvis trenge for å holde tyngdepunktet nede.

Til turer på en ukes tid vil f.eks denne fungere bra.

IMG_9850
Relativt lavt pakket pulk klar for tur. Lodd i bunnen gjør den enda mer stabil for Expedition Amundsen.

Til Expedition Amundsen vil du sannsynligvis slite med å få de obligatoriske 40 kiloene ved kun å følge pakklisten. Jeg har derfor i likhet med mange andre, lagt lodd i bunnen av pulken for å få nok vekt samtidig som man får forsøvet tyndepunktet ned.

Pakk teltet for enkel oppsetting

Skal du på tur alene eller vet at det skal bli ruskevær? Da kan det være greit å gjøre oppsettingen av telt så enkelt som mulig! Du har sikkert sett dette før, men dersom du ikke har vært borte i «stormpakking» av telt, gjør du det som følger:

  1. Sett opp teltet og sørg for at alle fester mellom inner- og ytter-telt sitter skikkelig. Lukk så igjen ALLE glidelåser (dette er viktig). Sørg også for at barduner er rullet sammen slik at ikke alt blir krøll.
  2. Ta ut stangen på en side av teltet (En del nyere telt har ofte bare en åpning her) og dytt stoffet halvveis ned slik at halv stangen er blottlagt.
  3. Løsne stangen midt på, og brett den over stangen som fortsatt er i kanalen. Gjør dette på alle stengene.
  4. Rull sammen teltet og tre et trekk over. Her finnes det ulike alternativer fra teltprodusentene eller dette fra Fjellpulken. 
_MG_9841
Stengene er halvveis tatt ut og brettet over.
_MG_9842
Sammenrullet «telt-burrito» klar for pakking.

Fest teltet på toppen av pulken, og vipps så er teltet klart til å settes opp i en fart! Når du er fremme er det bare å ta ut rullen, montere stengene, og strekke ut teltet for å så forankre det i snøen med ski, staver eller snøplugger.

_MG_9845
Pulken ferdig pakket

Dersom det blåser fælt har EXA-veteran, Øyvind Lillehagen tidligere gitt et bra tips om å feste teltet med en karabinkrok i pulken FØR du ruller ut teltet og setter sammen stengene. Skulle det storme rundt deg forsvinner da ikke teltet:-)

Håper tipsene gjør pakkingen litt enklere!

God tur:-)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s